2010. október 30., szombat

Utazas Hong Kong-ba

10:30 korul erkeztunk Shenzhenbe, a hong kong-i hatarvaroshoz. Mas volt itt mar a levego az eddig megszokotthoz kepest! A Kinaban egyseges arfolyamot alkalmazo bankok mellett megjelentek a kulonbozo arfolyamon valto penzvaltohelyek. A vonatallomas mellett hatalmas, tobb emeletes bavasarlokozpont, ahol a masszazs-, manikur- es pedikurszolgaltatas (kulon-kulon vagy parhuzamosan) mellett barmit lehet kapni! A viszonylag draga Hong Kong-bol az uzletember felesegek, hetente akar tobbszor is, ide jarnak at shopingolassal mulatni az idot.
A "hataratkelest" labon tettuk meg. Miutan kileptunk Kinabol, a senki foldje utan beleptunk Hong Kong kulonleges kozigazgatasi ovezetbe (SAR=Special Administrative Region: a kulugy es a hadugy kivetelevel a varosallam 1997-tol szamitva 50 evre onallosagot kapott az iranyitast illetoen. Szabad piacgazdasag mukodhet tovabbra is.). Mindezt alapos utiokmany ellenorzesek kozepette. Mivel a kinai vizumunk csak egy belepesre szol, nincs visszaut a "regi" Kinaba, Hong Kong-ban pedig altalanos szabaly szerint 90 napot tartozkodhatunk.
A hataratkeles utan Hong Kong-ban turista fuzettel es terkepekkel fogadtak minket, igy kis metrozas utan hamar raleltunk a spartai hostelunkre (a szobank a shanghajihoz hasonloan kb. 4 nm, de ablak nelkul!). Vegtere azonban nem a hostelben szeretnenk mulatni az idot, legalabbis ugy terveztuk!
Az esti forgatagban utra keltunk a kikoto fele. Eppen idoben erkeztunk a parthoz, igy nem maradtunk le a mindennap este 8:00-kor kezdodo "fenyek szimfoniajarol". A part menten tobb mint 40 felhokarcolo kivilagiatasa tancolt egy melodiara. Csodas volt, Hong Kong egy igazi metropolis! Fenyek kavalkadja, az emberek mintha sosem ternenek nyugovora, este 11:00-12:00-ig nyitva tarto boltok, kozmopolita lakossag es kulonbozo nacioju emberek keveredese (nyugatiak, indiaiak, kinaiak stb.). Mozgalmas itt az elet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése